Pokeri – tuurilla vai taidolla?

Usein kuulee väitettävän, että pokeri on pelkkä tuuripeli, jossa taidolla ei ole mitään merkitystä. Kun kuulen tällaisen naurettavuuden heitettävän ilmoille, kysyn väitteen esittäjältä: pelaatko itse pokeria? Poikkeuksetta vastaus on kieltävä. Kukaan, joka pokeria pelaa, ei voi väittää kyseessä olevan vain yksinkertaisen tuuripelin.Muu on tietämättömien ihmisten leukojen loksutusta.

Sattuman merkitys

Totta kai sattumalla on merkitys pokerissa. Mutta kun puhumme tuurista, tarkoitammeko sattumaa? Sattuma on jotakin väistämätöntä, esimerkiksi se mihin järjestykseen kortit nivoutuvat toistensa viereen. Onko kyse tarkoituksenmukaisuudesta tai jonkun meitä suuremman tahon tahdosta, se ei ole edes oleellista. Sattumalta kortit ovat järjestyneet tiettyyn järjestykseen ja saman sattuman mukaan ne jaetaan pelaajille. Tuuri on sitten puolestaan ihan uskon asia – onko jollakin pelaajalla syntyjään huonmpi onni kuin toisella? Onko tuuri päivästä tai illasta kiinni? Nähdäkseni kyse on taikauskosta ja hölynpölystä koko tuuriajattelun kohdalla. Voi myös olla, että huonoon tuuriinsa vetoava pelaaja on vain huono pelaaja, joka ei ole ottanut taitopelin merkitystä tosissaan. Pelaajat pelaavat, selittäjät selittävät – niin se vain menee. Eli otetaanpa vielä kerran: pokerissa sattumalla on merkitystä, tuuria ei ole edes olemassa kuin mielikuvituksessasi.

Taito ennen kaikkea

Ok, olemme tulleet siis siihen pisteeseen, että tiedämme sattuman olevan osa pokeria. Kuinka suuri osa sitä se sitten on? No, mitään tarkkoja prosenttilukuja en nyt ala viljellä, mutta ei se missään nimessä tärkein osa ole. Ennen kaikkea on kyse pelaajan taidosta. Pokerissa pelaajan taito koostuu ainakin kyvystä seurata peliä, eli kyvystä keskittyä oman kortinlätkimisen ja oman käden seuraamisen lisäksi myös vastustajien tekemisiin. Nettipokerissa tämä on eräällä tavalla perinteistä pokeria ”paljaampaa”, sillä netissä ei keskitytä esimerkiksi lukemaan vastustajan kehonkieltä. Varsinaisella pokerinaamalla ei siis nettipokerissa sinällään ole käyttöä. Tietysti ”pokerinaamalla” viitataan myös tiettyyn viileään, rauhalliseen ja analyyttiseen lähestymistapaan pelin suhteen, ja pokerissa tälle on aina tarvetta – olipa kyse sitten nettipokerista tai perinteisestä livepokerista.

Taito on myös pelisilmää. Teknisesti taitavinkaan jalkapalloilija ei kovin paljon ilahduta joukkuettaan, jos hänen käsityksensä ja pelinlukutaitonsa ovat puutteellisia. Samaan tapaan pitää pokerissa hyvän sääntöjen hallinnan lisäksi ymmärtää, mitä pitää missäkin pelin tilanteessa tehdä ja tavoitella. Oikean kortin pelaaminen, oikean panoksen valitseminen – näitä voisi verrata futisvertausta jatkaaksemme oikealle pelaajalle syöttämisellä. Ja miten moinen temppu onnistuu? Siihen tarvitaan taitoa, ja taitoa kertyy vain harjoittelemalla.

Harjoittelun autuaaksitekevä voima

Taitoa kartuttaaksesi sinun on siis harjoiteltava. Harjoittele paljon ja monipuolisesti. Älä jumita vain suosikkipokerissasi, kuten Texas Hold ’emissä. Vaikka et pelaisi rahasta muita pelejä, auttaa muiden pelien ymmärtäminen suosikkivariaatiosi ymmärtämisessä. Ei jalkapalloilijakaan harjoittele pelkkien kulmapotkujen antamista. Pelaaminen on tietysti harjoittelun tärkein muoto. Lisäksi voit kokeilla, olisiko jostakin lukuisista pokeria käsittelevistä kirjoista apua sinulle. Ainakaan haittaa erilaisiin pokerioppaisiin tutustumisesta ei ole kenellekään ollut. Lisäksi neuvoisin sinua ehdottomasti seuraamaan muiden pelejä katsojan roolissa. Vertaile miten ammattilaiset pelaavat amatööreihin verrattuna.

Ja hieman kuten jalkapallossakin, eivät kaikki meistä tule pokeriammattilaisiksi. Toiset ovat ihan tyytyväisiä omaksi ilokseen pelaamisesta. Sitä paitsi, kovakaan harjoittelu ei aina riitä. Mutta se on varmaa, että kenestäkään ei ole tullut ammattilaista ilman harjoittelua. Ei jalkapallossa, ei pokerissa.