Mikä on tämä Hold ‘em, josta puhutaan?

Näinä päivinä suosituin pokerivariantti vaikuttaisi olevan Texas Hold ’em, toinen sellainen on tästä johdettu Omaha Hold ’em. Molemmista on helppo löytää täysiä pelipöytiä mihin tahansa vuorokauden aikaan juurikin niiden suosion ansiosta. Toki pelejä voidaan pelata myös vajailla pöydillä ihan samoilla säännöillä, mutta tällöin pelin taktinen puoli pelaajan kannalta on hieman erilainen.

Texas Hold ’em

Aloitetaanpa siis siitä kaikkein suosituimmasta, eli Texas Hold ’emistä. Se on Yhdysvalloissa 1970-luvulla seitsemän kortin sököstä kehitetty pokerin muunnos. Texas Hold ’emistäkin on tietysti puolestaan eri versioita – peliä voidaan pelata Fixed Limit -säännöillä, jossa panosten suuruus on kiinteä, Pot Limit -säännöillä, jossa panoksia saa korottaa enintään potin summan verran, sekä No Limit -säännöillä, jossa pelaaja voi panostaa kerralla kaikki pelimerkkinsä (nk. ”all-in”).

Texas Hold ’em -peli kulkee seuraavasti: kaikille pelaajille jaetaan kuvapuoli alaspäin kaksi korttia. Tämän jälkeen jakaja jakaa pöydän keskiosaan kuvapuoli ylöspäin kolme korttia (”floppi”), tämän jälkeen neljännen kortin (”turn”) ja lopuksi viidennen kortin (”river”). Nämä pöydän keskiosaan jaetut kortit ovat siis kaikille pelaajille yhteisiä. Aina kortin jakamisen jälkeen on panostuksen aika. Ja kuten arvata saattaa, voittaa paras viiden kortin kokonaisuus.

Kuten niin usein, oppii myös Texas Hold ’emin säännöt parhaiten pelaamalla, ja mikäpä olisikaan sääntöjen opetteluun parempi tapa kuin ilmaispelit. Voit toki aloittaa myös aivan pienempien senttipanosten peleistä, sillä heti kun rahalla pelataan, on kaikkien pelaajien asennoituminen asteen vakvampaa. Pokerihuoneilla on yleensä myös mahdollisuus seurata muiden pelejä, ja tälläinen tarkkailijan rooli onkin usein aloittelijalle hyvin hedelmällinen, etenkin jos takana on pari kierrosta edes niitä ilmaispelejä. Ihmismieli kun toimii niin, että sitä alkaa heti verrata omaa tekemistään eli tässä tapauksessa pelaamistaan muiden tekemisiin. Kokeneempien pelaajien peliä katsellessa alkaa välittömästi pulpahdella mieleen ”ahaa, tuo teki noin, tuo taas vastasi noin... miksen minä kokeilisi samaa” -tyyppisiä ajatuskulkuja.

Omaha Hold ’em

Omaha Hold ’em on tosiaan hyvin paljon Texas Hold ’emiä muistuttava pokerivariantti. Siinä pelaajalle jaetaan aluksi kuitenkin kahden kortin sijaan neljä korttia, joista pelaajan on lopussa kahdesta koostettava lopullinen kätensä. Luonnollisesti Omahaakin pelataan vähän eri säännöllä, ja näistä suosituimpia ovat pot limit- sekä omaha hi lo -säännöt. Omaha hi lo’ssa pelaaja koostaa saamistaan korteista kaksi erillistä kättä, joista toisen on normaaliin tapaan tavoitteena olla mahdollisimman hyvä, mutta toisen tarkoitus on olla mahdollisimman huono. Hieman erilainen lähestymistapa joka siis vaati myös hieman poikkeavaa ajattelua. Potista puolet korjaa pelin paras käsi, toisen puolen vie taas huonoin käsi. Nämä molemmat potit voi lunastaa parhaimmillaan samakin pelaaja.

Hold ’em -pelejä on tietysti muitakin, ja termi viittaa yleisesti vain peleihin, joissa pelaajan käytössä on omien korttiensa lisäksi pelipöydän keskelle jaettavia kaikille pelaajille yhteisiä kortteja. Hold ’emit saattavat siis poiketa toisistaan säännöiltään hyvinkin paljon, eikä esimerkiksi Texas Hold ’emin hallitseminen merkitse, että pelaaja olisi hyvä vaikkapa Manilassa tai Royal Hold ’emissä.

Etenkin Texas Hold ’emistä on kirjoitettu paljon, niin monisyinen ja syvä peli on kyseessä. Se on jopa houkuttanut monia akateemisen maailman jäseniä kirjoittamaan pelistä. Jos Hold ’emit tuntuvat olevan sinun juttusi, tutustu ihmeessä aihetta käsittelevään kirjallisuuteen.

Voit voittaa rahaa korttipeleistä jos osaat pelien säännöt. Voitat, jos osaat lukea muita pelaajia ja tiedät milloin kasinon etu kääntyy puolellesi.